Implantul Dentar

Realizarea unui implant dentar este una dintre solutiile de tratament pe care medicul dentist vi le poate indica atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti care au fost deja extrasi sau care nu mai pot fi tratati si vor trebui extrasi. Un implant dentar este un surub de titan care inlocuieste radacina unui dinte care lipseste. Peste acest implant din titan se va monta coroana dintelui, astfel incat, la finalul tratamentului, dumneavoastra veti avea un dinte care se comporta ca proprii dumneavoastra dinti cand mancati, vorbiti sau radeti.

Exemplu:

In cazul acestui pacient s-a rezolvat lipsa celor doi incisivi centrali superiori care au fost pierduti in urma unui accident suferit la ski. Dupa 5 luni de la inserarea implantelor de titan in os s-au montat bonturile iar doua saptamani mai tarziu, acestea au fost acoperite cu doua coronite din ceramica pe schelet de metal. Durata intregului tratament, din momentul in care pacienta s-a prezentat pana la cimentarea definitiva a coronitelor de ceramica, a fost de 6 luni iar investitia totala a fost de 630 euro ( 430 implantul+200 coroana) pentru fiecare dinte.

Ce se va intampla la fiecare programare?

Etapa de plasare a implantului in os (interventia chirurgicala propriu-zisa) este cea mai scuta dintre sedinte ( 30-60 de minute in functie de numarul implantelor) si nu presupune o solicitare deosebita din partea dumneavoastra. Etapele intregului tratament sunt urmatoarele:

Sedinta 1: Consultatia initiala

Aceasta are ca scop examinarea clinica a situatiei din cavitatea orala si analiza radiografiei pentru a evalua daca exista os suficient pentru a asigura stabilitatea unui implant dentar. Daca medicul implantolog decide ca implantul se poate realiza veti stabili impreuna data urmatoarei programari pentru efectuarea interventiei chirurgicale de inserare a implantului.

Sedinta 2: Plasarea implantului in os

Medicul implantolog va realiza anestezia zonei si va introduce implantul in os dupa care acesta va fi acoperit de gingie (vezi radiografia panoramica de mai jos)

Sedinta 3: Controlul postoperator

Dupa 10 zile de la interventie, se indeparteaza firele de sutura care au ajutat la vindecarea gingiei. Implantul de titan nu va fi asadar vizibil timp de 4-6 luni, interval necesar pentru integrarea lui in os si vindecare.

Sedinta 4: Descoperirea implantului

Dupa perioada de vindecare de 4-6 luni peste implant se va monta un "surub de vindecare" pentru a face loc in gingie coroanei de ceramica. Aceasta se produce relativ repede, in cateva zile (10-14 zile).

Sedinta 5: Realizarea coroanei dentare din ceramic

In acesta etapa peste implant se va pune "bontul" care va sustine coroana dentara din ceramica. Acestui bont i se va lua o amprenta care va servi la realizarea coroanei dentare in laborator.

Sedinta 6: Cimentarea coroanei dentare


La cat se ridica investitia dumneavoastra

Investitia dumneavoastra pentru un implant dentar din titan plus o coroana ceramica este de 630 euro ( implantul 430 Euro; coroana 200 Euro) si se achita dupa fiecare etapa de tratament. Coroana dentara care se monteaza peste implant este realizata din cermanica pe schelet metalic si se achita in momentul cimentarii sale ( la aprox. 6 luni dupa realizarea implantului)

Implant 1700 RON (fara coroana de ceramica)
Coroana ceramica (suprastructura pe implant) 950 RON
Reconstructie cu materiale aloplastice 300 RON
Reconstructie cu autogrefa 450 RON
Elevare mucoasa sinusala 900 RON

Intrebari frecvente

De ce ar trebui sa optez pentru un implant dentar?

 • O investitie de viitor in calitatea vietii dvs.
 • Va poate scuti de alte cheltuieli cu dintii pe viitor
 • Pastreaza intacti dintii vecini celui lipsa
 • Stimuleaza functional osul, care nu se mai resoarbe

Ce se intampla daca unul sau mai multi dinti lipsesc si nu doresc implant ?

Efectele negative ale lipsei unui dinte sunt intalntuite si conduc in timp atat la deteriorarea dintilor vecini dar si efecte la distanta:

 • Osul se resoarbe ( se atrofiaza)
 • Dintii vecini se inclina spre spatiul ramas liber
 • Dintii antagonisti coboara
 • Creste riscul de aparitie a cariilor
 • Creste riscul de aparitie a bolii parodontale
 • Produce dureri ale articulatiei temporo-mandibulare

Exista alternative la implantul dentar?

Alternativa la implanul dentar este realizarea unei lucrari protetice (punte) ancorata pe dintii vecini dintelui care lipseste. Pentru aceasta dintii vecini trebuie slefuiti pentru a fi acoperiti de coronae dentare.

Orice persoana poate beneficia de implant dentar? DA

 • Indiferent de varsta
 • Daca starea generala de sanatate buna
 • Daca se poate face aditie de os cand acesta nu este suficient

Citeste articolele noastre pe aceasta tema: