Servicii stomatologice MB Dental
- Consultatii : de specialitate cu realizarea planului de tratament, Educatie de igiena orala
- Endodontie: tratamentul afectiunilor pulpei dentare, obturatii radiculare
- Estetica dentara: albirea dintilor, lucrari protetice din ceramica; zirconiu; obturatii (plombe) de culoarea dintelui
- Implantologie si Chirurgie orala: implant dentar si operatii cu lambou
- Parodontologie: terapia bolii parodontale (a gingiilor)
- Stomatologie pediatrica: tratamente stomatologice pentru copii cu posibilitate de inhalosedare
Tratamentul endodontic (denumit si tratament de canal sau obturatie radiculara) este necesar atunci cand exista carii care au ajuns pana la nerv si acesta s-a infectat sau cand coroana dintelui este prezinta distructii extinse provocate de carii sau fracturi. In aceste situatii dintele poate sa doara fara un motiv anume (spontan) sau sa doara la apasare pe el. In aceste situatii nervul trebuie extras iar canalul dezinfectat si obturat (umplut). Mediciii dentisti MB Dental specializati in endodontie lucreaza dupa un protocol terapeutic nou si folosesc tehnologii performante de ultima generatie care asigra obtinerea unor tratamente la standarde de calitate inalte: Microscop endodontic pentru identificarea canalelor subtiri, apex locator pentru masurarea electronica a lungimii de lucru, sisteme de injectare fluida pentru realizarea maximei etanseitati la oburarea canalelor. Suntem onoraţi de faptul ca MB Dental Dental Clinic este un deschizator de drumuri în ceea ce priveste introducerea tehnologiilor moderne, fiind printre putinele clinici dentare din Romania in care medici specialisti endodonti realizeaza tratamete utilizand aceasta tehnologie la inalte standarde internationale.
Exemplu:
In cazul acestei paciente, ultimii doi molari precum si premolarul au prezentat carii extinse si adanci care au afectat nervul. Initial a aparut durere doar la consumul de lichide reci si la dulciuri iar apoi durerea disparea.Din lipsa de timp, pacienta a amant rezolvarea acestor probleme dentare. Ulterior insa, molarii au inceput sa doara continuu si sa devina si mai durerori la apasare in timpul masticatiei. Durerea se ameliora numai dupa medicamente analgezice. Deoarece nervul dintelui era deja afectat, iar iflamatia s-a extins si la osul din jurul varfului radacinii, a fost necesara extirparea nervului si realizarea obturatiei de canal. Dintii tratati pe canale au fost in final acoperiti cu coroane din ceramica iar unul dintre ei a necesitat si montarea unui pivot din fibra de sticla pentru consolidare
Tratamentele de canal la cei 3 dinti s-au realizat sub control microscopic de catre Dr. Cristina Andrei asistata de As. Andra Roiban si As. Anca Bumbu fiind necesare 5 sedinte de cate o ora si jumatate.


Radiografie din timpul tratamentului si radiografie finala.
La cat se ridica investitia dumneavoastra?
Investitia pentru aceste tratamente difera in functie de numarul de canale ale radacinii (unii dinti au 1 canal iar altii au 4-5 canale) . Aceste tratamente au un grad ridicat de dificultate deoarece se realizeza intr-un spatiu foarte mic si greu accesibil din interiorul dintelui (canalele din radacini sunt extrem de subtiri, au lungimi variabile, sunt calcificate) iar succesul lor este direct corelat cu folosirea tehnologiilor de ultima ora.
- Tratament de canal sub microscop 450-650 lei ( in functie de numarul de canale)
- Pivot de fibra de sticla 130 lei
- Coroana ceramica 550 lei
- Pivot de fibra de sticla + Obturatie coronara din compozit (plomba) 170 lei
Care sunt pasii realizarii unui tratament endodontic?
1
Dupa ce s-a instalat anestezia
se monteaza folia de protectie, diga.
Se curata caria din coroana dintelui si
se creeaza calea de acces spre canalele dintelui.
2
Se identifica toate canalele din radacini
folosind microscopul care mareste de 25 de ori.
Se masoara lungimea canalelor pe radiografii
si electronic cu ajutorul locatorului de apex.
3
Se elimina nervul inflamat.
Se prepara canalele cu instrumente sisteme de ultima generatie.
Se dezinfecteaza canalele PRIN IRIGATII RIGUROASE CU SUBSTANTE DEZINFECTANTE.
4
Canalele sunt umplute folosind sisteme de injectare
cu Gutaperca fluida care conform studiilor asigura
cea mai buna entanseizare a canalelor.
5
Se realizeaza o radiografie de control a tratamentului.
6
Se monteaza pivoti de fibra de sticla
sau metalici pentru a creste rezistenta dintelui.
(Daca este necesar)
7
Se acopera dintele cu o plomba definitiva sau cu o corona ceramica.
Intrebari Frecvente


Ce este tratamentul de canal / endodontic?
- Tratamentul pe canal sau endodontic este singura cale de a salva un dinte in care nervul si vasele dintelui au fost afectate de carii profunde, abcese periapicale sau traumatisme dentare.
Cand este necesar un tratament endodontic?
- Cand exista carii profunde care afecteaza nervul dintelui.
- Cand coroana dintelui s-a distrus datorita unor carii extinse sau fracturi.
- Cand dintele doare la apasare.
- Cand un dinte doare spontan.
De ce ati fost trimis la medicul endodont?
- Tratamentele pe canal dar mai ales retratamentele sunt proceduri complexe si solicitante.
- Medicul dumneavoastra dentist a decis ca este mai bine ca tratamentul sa fie realizat de un medic dentist specializat in endodontie care are experienta si echipamentele necesare unei astfel de proceduri.
Ce este Microscopul Operator Dentar
- Microscopul a devenit uluitor de rapid o tehnologie indispensabila în realizarea tratamentelor stomatologice. Canalele radiculare care până nu demult se puteau prepara doar “dupa simtul tactil” pot fi acum vazute la microscop. Fiecare etapă a unui tratament radicular poate fi substantial îmbunatatita cu ajutorul microscopului.
Din punctul de vedere al confortului pacientului în timpul tratamentului nu exista modificari majore atunci când se lucreaza cu microscop. Pacientului i se va monta un sitem de diga (folie de latex care izoleaza dintele la care se lucreaza). Microscopul este prins pe perete printr-un brat extensibil care ajuta binocularul sa fie fixat deasupra pacientului astfel incat se asigura o vizibilitate optima a dintelui care va fi tratat. Beneficiile rezulta din posibilitatea magnificarii si iluminarii mult crescute atunci când se lucreaza cu microscop.
Beneficiile realizarii tratamentelor sub control microscopic
Mareste imaginea campului operator pana la 24 de ori. Creste precizia tratamentului si, implicit rata de succes pe termen lung. Se pot depista canale ascunse. Se poate verifica curatarea canalelor. Identifica mai usor instrumente fracturate, perforatii. Economie de bani pe termen lung, avand sanse de succes mai mare.
De ce este important ca medicul sa vada o imagine marita a interiorului dintilor?
Tratamentele radiculare standard realizate fara ajutorul unui microscop dentar nu se incheie mereu cu succes garantat. Complicatiile care pot aparea sunt de regula datorate existentei unei anatomii particulare a radacinilor si canalelor radiculare care pot fi uneori extrem de subtiri, curbate sau calcificate. Acestea sunt greu sau chiar imposibil de gasit si de tratat cu ochiul liber. Mai mult decat atat, în cazul unui retratament când dintele este tratat pentru a doua oara, tratamentul poate fi si mai complicat din cauza materialelor deja existente pe canale, a posibilelor instrumente fracturate si ramase in canal sau a perforatiilor si pragurilor aparute în decursul tratamentlui anterior. In toate aceste cazuri utilizarea unui microscop dentar creste sansele de succes a tratamentului unui dinte care în cele mai multe cazuri ar trebui extras si îl face functional pentru multi ani in viitor.
Cat dureaza tratamentul?
Acesta dureaza in functie de complexitatea si problemele fiecarui dinte.
Pentru un tratament de succes este important sa nu ne grabim, alocand atatea sedinte cate sunt necesare pentru fiecare dinte in parte.Pentru un molar fara complicatii tratamentul dureaza, in medie, doua sedinte de cate o ora jumatate.
Care este probabilitatea de succes?
Folosind materiale moderne si microscop rata de succes a tratamentelorendodontice si retratamentelor creste pana la aproximativ 90%. Trebuie specificat faptul ca este imposibil sa garantam reusita tuturor tratamentelor, deoarece organismului fiecaruia dintre noi reactioneaza in mod diferit la tratamente.